Hmmsim

Hmmsim 2 Apple kütyükre

Talán már sokan tudnak róla, sőt telepítették is, de mivel az utóbbi időben nem volt módunk a honlap frissítésére, azért hadd tegyünk mi is említést erről a fejlesztésről: már elérhető a Hmmsim 2 az Apple mobiltelefonjaira és táblagépeire a cég szoftverboltjából.

Na és Androidra? Ja, meg Windowsra? Nos, ezekre a platformokra még nem készült el a program, de várhatóan belátható időn belül megjelenik.

Van egy nem mellékes változás: fizetős az új változat. Nem drága, két dollár az ára. Talán első reakcióként mérgelődik emiatt az ember, hiszen eddig ingyen kaptuk, most mért kell fizetni érte, de én ehhez három jó ellenérvet is fel tudok hozni:

  1. a Hmmsim 1 továbbra is ingyen elérhető
  2. a pénz talán motiválja majd a készítőt, Jemin Hwangot arra, hogy ne hagyjon fel a program fejlesztésével
  3. a Hmmsim 2 érdemben többet nyújt elődjénél.

Nézzük akkor meg, hogy milyen új funkciók kerültek a programba!

  • külső nézet – ahogy OpenBVE-ben, a vonatok külső nézetben is láthatóak már
  • szemben közlekedő AI vonatok – na, mióta várunk erre OpenBVE-ben? Megér két dollárt? Meg ám!

Hmmsim 2Fejlesztők számára érdekes, hogy most már a .animated fájlokat is tudja használni a Hmmsim, de korlátozottan: betölti belőle az objektumokat, de az eltolásokat, elforgatássokat egyelőre nem hajtja végre. Ez nagyjából annyit tesz konyhanyelven, hogy az animált fénysorompó ugyan nem fog villogni és fel sem nyílik a sorompókar, de maga az objektum látható lesz. Szintén támogatott a TranslateAll, a RotateAll és a ScaleAll parancs, ami nagyszerű hír, mert így használhatóak az OpenBVE-hez ilyen módon középorigósított régebbi vasúti kocsik. Támogatott természetesen az extensions.cfg fájl, tehát a külső nézethez a szokásos vontainkat használhatjuk. Persze a pluginokkal működő szerelvények nem fognak működni. A többi OpenBVE funkció még nem érhető el. A BVE funkciói közül pedig egyelőre félre kell tennünk a jelzőrendszert, nem beszélve az OpenBVE sokkal fejlettebb jelzőrendszeréről. Sőt, a fénnyel kapccsolatos parancsok is várólistán vannak még.

Ahhoz persze, hogy mindez működjön, szükség van egy új konvertálóprogramra is, amit Jemin ki is adott, 0.7.1 verziószámmal, ezt le tudjátok tölteni erről a linkről. A működése lényegében ugyanolyan, mint a korábbi változaténak.